Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny w ciąży?
Przyjmowanie witaminy B9, czyli kwasu foliowego, jest szczególnie popularne wśród kobiet planujących zajście w ciążę oraz u kobiet ciężarnych. Dlaczego właśnie na tym etapie życia kobiety dbają, aby nie zabrakło jej w organizmie? Kwas foliowy powinien być zażywany minimum około miesiąca przed zajściem w ciążę oraz przez pierwszy trymestr ciąży.
Ma on wtedy największe znaczenie, ponieważ jest to okres, w którym zaczyna się wykształcać układ nerwowy płodu. Dzięki zażywaniu witaminy B9 ryzyko powstania wad i uszkodzeń cewy nerwowej jest mniejsze.
Należy także wiedzieć, że kwas foliowy ma wpływ na prawidłowy rozwój i wzrost płodu. Ponadto reguluje procesy metaboliczne oraz działanie układu pokarmowego, oddziałując na pracę żołądka, wątroby oraz jelit.
Naturalnym źródłem dużych ilości kwasu foliowego są warzywa liściaste, takie jak szpinak czy sałata, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste. Jednakże warto pamiętać, że gotowanie tych produktów powoduje, że zawartość witaminy B5 znacznie spada.
Z tego powodu kobiety, które chcą urodzić zdrowe dziecko, zarówno przed, jak i w trakcie ciąży, powinny sięgać po suplementy diety zawierające kwas foliowy.
https://pan-centrum.pl