Kwas askorbinowy
Kwas askorbinowy to witamina C, która z pewnością jest wszystkim bardzo dobrze znana. Tyle się mówi o jedzeniu owoców, które są bogate właśnie w witaminę C. W dużych dawkach zażywamy ją w okresie przeziębień i gryp. Dlaczego jest tak ważna dla naszego organizmu? Witaminę C nie bez powodu należy przyjmować w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o przeziębienie. Kwas askorbinowy zwiększa odporność organizmu.
Co także jest niezwykle ważne, witamina C odgrywa dużą rolę w produkcji kolagenu, który jest materiałem budulcowym skóry. Odpowiedni jej poziom przekłada się nie tylko na ładny wygląd naszej cery, ale także na zdrowy stan kości i dziąseł. Co więcej, obecność w organizmie witaminy C powoduje, że rany i złamania szybciej się goją. Niedobór kwasu askorbinowego w organizmie może skutkować przemęczeniem, osłabieniem układu odpornościowego, bólami kości i stawów oraz stanami zapalnymi dziąseł. Najwięcej witaminy C znajduje się w czarnej porzeczce, malinie, cytrusach oraz owocach dzikiej róży.
www.archiwum.malopolska.pl