Miód Manuka
Dobroczynne właściwości miodu znane są ludzkości już od setek lat. Dawniej, to właśnie on był najskuteczniejszym lekarstwem na przeziębienia i poprawę odporności organizmu. W Polsce mamy dostęp do wielu rodzajów tego złotego produktu, które wytwarzane są przez pszczoły hodowane przez krajowych producentów. Ostatnio jednak coraz większą popularnością cieszy się miód Manuka – roślina ta występuje w Nowej Zelandii oraz Australii.
Dlaczego ten rodzaj miodu jest lepszy od innych? Po pierwsze miód wytwarzany z manuki ma niezwykle silne właściwości antybakteryjne – eksperci porównują jego działanie z nawet z antybiotykami. Zawarte w nim substancje działają neutralizująco na bakterie takie jak gronkowiec złocisty, Helicobacter pyroli, E. coli oraz paciorkowce. Oznacza to, że ma niemal zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy.
Skąd biorą się takie właściwości miodu Manuka? Wszystko za sprawą tajemniczej substancji methylglyoxal. Znajdziemy ją oczywiście także w innych miodach i produktach spożywczych m.in. jogurtach, kawie, serze i winach.
Żaden z nich nie zawiera jednak w sobie tak wysokie stężenia tego związku. Nie bez powodu więc miód Manuka to najdroższa odmiana miodu na świecie.
pan-centrum.pl