Rozpuszczalność witamin – co trzeba wiedzieć?
Witaminy – dostarczamy je do organizmu praktycznie codziennie, a wciąż niewiele o nich wiemy. Należy wiedzieć, że każda z nich ma inne właściwości i inaczej się rozpuszcza.
Te niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia związki organiczne można podzielić na rozpuszczalne w wodzie oraz te, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witaminy, które ulegają rozpuszczeniu w wodzie to: B1, B2, B5, B6, B7, B12, C, PP oraz kwas foliowy.
Dostarczane są do organizmu wraz z pożywieniem, następnie wchłaniają się w jelicie cienkim i wraz z krwią rozprowadzane są po tkankach. Co ważne, jeśli jest ich w organizmie zbyt dużo, ich nadmiar jest usuwany wraz z moczem.
Z tego powodu nie należy się martwić, że przesadzimy z ich ilością. Jednakże trzeba pamiętać, że łatwo jest przedawkować witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach.
Dzieje się tak, ponieważ gromadzą się w tkance tłuszczowej naszego organizmu. Ich wchłanianie związane jest z zawartością tłuszczów w posiłkach, które spożywamy.
Jeśli posiłek będzie zawierał tłuszcze, witaminy będą się szybciej przyswajać. Do tej grupy witamin należą: A, D, E, K.
www.odbierzksiazke.pl