Sałatkowe zdrowie na talerzu
Sałatki są jednymi ze zdrowszych posiłków. Oczywiście wyłącznie w przypadku, gdy są przygotowywane samodzielnie i nie zawierają niepotrzebnych dodatków w postaci sosów. Sałatki można komponować na wiele sposobów i z różnych produktów.
Najpopularniejsze są sałatki warzywne, w których skład wchodzą najczęściej takie produkty jak pomidory, ogórki, kapusta pekińska, kukurydza, groszek, por, czerwona fasola, seler naciowy, papryka. Do takich sałatek z powodzeniem można dodać kiełki brokułów, lucerny, czy rzodkiewki, a także orzechy, pestki słonecznika oraz dyni. Aby sałatki mogły stanowić danie główne obiadu, można wzbogacić je o kaszę gryczaną, pełnoziarnisty ryż, lub makaron.
Innym rodzajem sałatek, które podobnie jak te warzywne cieszą się dużą popularnością, są sałatki owocowe. Komponowane z jabłek, gruszek, pomarańczy, jagód, malin, truskawek, borówek, winogron, bananów i wielu innych owoców, są doskonałym pomysłem na śniadanie, jak również wieczorną przekąskę. Sałatki to pojęcie pod którym kryje się ogromna różnorodność prowadząca do zdrowia.
Warto z tego skorzystać.