Zupa – polskie danie narodowe
Zupa jest daniem uniwersalnym. Znana we wszystkich kuchniach świata, smakuje zawsze, niezależnie do tego, z czego się ją przyrządza. Przez wielu jest traktowana jako pierwsze danie, podawane przed daniem głównym.
Zupa jest potrawą dość prostą w przygotowaniu. Ugotowanie pysznej i pożywnej zupy nie zajmuje dużo czasu. Ważne jest jednak to, na jakim wywarze ją przyrządzasz.
Najzdrowsze są te, gotowane na mięsie, zwłaszcza drobiowym w połączeniu z warzywami. Lubiany powszechnie rosół często gości na polskich stołach szczególnie w niedziele. W sezonie jesienno-zimowym dużą popularnością cieszą się zupy gęste i sycące.
Doskonale rozgrzewają one nasz organizm i dostarczają mu jednocześnie potrzebnych składników odżywczych. Polacy chętnie jadają popularną pomidorówkę z makaronem lub ryżem, grochówkę z boczkiem przyprawioną majerankiem czy zupę z kiszonych ogórków na żeberkach wieprzowych. Warto wspomnieć, że konkretne zupy przygotowuje się w okresie różnych świąt, obchodzonych w naszym kraju.
Dbajmy o tą tradycję i doceniajmy ją.
https://unhuman.pl/pol_m_MESKIE_Spodnie_Jeansowe-654.html