Sosy do obiadowych dań mięsnych
Jeśli chętnie podajesz swoim domownikom mięso na obiad i zależy ci, aby był to wykwintny i smaczny posiłek, postaw na dobry sos. Dzięki nim pieczone mięso czy ryba z piekarnika nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy kilka podstawowych składników i sos gotowy. Podstawą każdego sosu jest przede wszystkim masło lub inny tłuszcz.
Do niego dodaje się zazwyczaj jajko, śmietanę, pieprz, sól i sok z cytryny. W zależności od tego, jaki smak sosu chcesz uzyskać i do czego chcesz go wykorzystać, musisz użyć innych dodatków. Do wołowiny pasuje sos musztardowy. Zrobisz go, gdy do bazowego sosu holenderskiego dodasz musztardę i kilka całych ziarenek gorczycy.
Z rybą doskonale będzie komponował się sos ze szpinakiem i czosnkiem. Danie z drobiu możesz podać ze słodkim sosem z brzoskwiń, cielęcinę zaś również na słodko – ze sosem pomarańczowym. Przyrządzając sos pamiętaj, aby go dobrze rozrobić. Sos nie może mieć grudek, nie może być też zbyt lejący i rzadki.
Miej na uwadze, że sos jest tylko dodatkiem. Ma wydobywać smak potrawy, a nie dominować swoją objętością na talerzu.
skrobki do tortów