Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B mają bardo ważne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu.
Tiamina, czyli witamina B1 uczestniczy w przemianach metabolicznych składników pokarmowych w energię.
Ponadto sprawia, że nasza skóra i włosy wyglądają zdrowo, a mięśnie i mózg funkcjonują prawidłowo.
Znajduje się między innymi w produktach pełnoziarnistych, takich jak pieczywo razowe czy płatki owsiane, mięsie wieprzowym, fasoli, grochu i orzechach.
Witamina B2, nazywana ryboflawiną, podobnie jak tiamina, dostarcza związków wysokoenergetycznych.
Ponieważ ogrywa ważną rolę w odpowiednim funkcjonowaniu skóry, jej niedobór może spowodować nadwrażliwość na światło słoneczne.
Źródłem witaminy B2 jest mleko, marchew, a także produkty pełnoziarniste i wieprzowina.
Witamina B5, oprócz udziału w reakcjach przetwarzania składników pokarmowych w energię, uczestniczy także w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów.
Kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, można znaleźć na przykład w brokułach, szpinaku czy kapuście.
Pizzeria Bielsk Podlaski