Wszystko o witaminie E
Witamina E, która nazywana jest często „witaminą płodności i młodości” pełni wiele ważnych funkcji dla naszego organizmu.Największe znaczenie odgrywa jako antyoksydant, który chroni błony komórkowe i zapobiega ich uszkodzeniom przez utleniaczami.
Ponadto witamina E działa wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych oraz hamuje proces krzepnięcia krwi. W medycynie zdobywa popularność jako witamina płodności, ponieważ wykorzystuje się ją w procesie leczenia niepłodności u mężczyzn.
Z powodzeniem znajduje zastosowanie w kosmetyce, ponieważ opóźnia procesy starzenia się skóry. Szacuje się, że dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E wynosi około 8-13 mg.
Niedobór może wywołać problemy z koncentracją, anemię oraz słabe gojenie się ran. Z kolei objawami nadmiaru może być zmęczenie, osłabienie mięśni i problemy ze wzrokiem.
Przedawkowanie witaminy E podczas ciąży może mieć szkodliwe skutki dla płodu. Naturalnym źródłem witaminy E są produkty zbożowe, oleje roślinne, szparagi, szpinak, groch i rybi tran.