Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Kolacja wigilijna dla maluchów
Dzieci po pierwszym roku życia, które już chętnie sięgają po wszelkie produkty i potrawy to duża radość dla rodziców. Nie trzeba za dużo kombinować, co zrobić na obiad, gdyż eliminacja podstawowych zakazanych produktów to krótka lista. Jednak raz w roku przychodzi taki okres, w którym to nie jedna
Baby-led weaning –sposób na jedzenie
Ciekawą formą wprowadzenia nowych produktów do diety dziecka jest stosunkowo młoda metoda Baby-led weaning. Jest to ciekawy sposób na wprowadzenie pierwszych, innych niż mleko, składników stosowanych po ukończeniu szóstego miesiąca życia, ale tylko u dzieci, które potrafią już samodzielnie siedzieć
Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny w ciąży?
Przyjmowanie witaminy B9, czyli kwasu foliowego, jest szczególnie popularne wśród kobiet planujących zajście w ciążę oraz u kobiet ciężarnych. Dlaczego właśnie na tym etapie życia kobiety dbają, aby nie zabrakło jej w organizmie? Kwas foliowy powinien być zażywany minimum około miesiąca przed zajśc
Ważne kroki przy rozszerzaniu diety
Wprowadzanie nowych smaków i produktów do diety dziecka, to bardzo emocjonujący moment w życiu mamy. Obserwujemy jak ta mała kruszynka rośnie i z każdym dniem staje się coraz bardziej samodzielna. Dlatego pierwszy dzień podawania nowego posiłku jest równie mile wspominany, jak pierwsze słowa czy kr
Ryby niezbędne dla zdrowia
Dbając o swoje zdrowie musisz zwrócić uwagę na to co jesz, a czego nie. Są bowiem takie produkty, które należy jeść, aby zachować długie zdrowie. Należą do nich bez wątpienia ryby, których nie sposób zastąpić innymi posiłkami. Ryby trzeba jeść, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, t
Rozpuszczalność witamin – co trzeba wiedzieć?
Witaminy – dostarczamy je do organizmu praktycznie codziennie, a wciąż niewiele o nich wiemy. Należy wiedzieć, że każda z nich ma inne właściwości i inaczej się rozpuszcza. Te niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia związki organiczne można podzielić na rozpuszczalne w wodzie oraz te, które
Sosy do obiadowych dań mięsnych
Jeśli chętnie podajesz swoim domownikom mięso na obiad i zależy ci, aby był to wykwintny i smaczny posiłek, postaw na dobry sos. Dzięki nim pieczone mięso czy ryba z piekarnika nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy kilka podstawowych składników i sos gotowy. Podstawą każdego sosu jest przede wszystk
Wszystko o witaminie E
Witamina E, która nazywana jest często „witaminą płodności i młodości” pełni wiele ważnych funkcji dla naszego organizmu.Największe znaczenie odgrywa jako antyoksydant, który chroni błony komórkowe i zapobiega ich uszkodzeniom przez utleniaczami. Ponadto witamina E działa wzmacniająco na ścianki n
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B mają bardo ważne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Tiamina, czyli witamina B1 uczestniczy w przemianach metabolicznych składników pokarmowych w energię. Ponadto sprawia, że nasza skóra i włosy wyglądają zdrowo, a mięśnie i mózg funkcjonują prawidłowo. Znajduje si
Polskie zupy kochają przyprawy
Kto z nas nie lubi raz na jakiś czas zjeść którejś ze znakomitych polskich zup? Nasza narodowa kuchnia wywindowała tradycyjne zupy na piedestał i trudno się temu dziwić. Są smaczne i pożywne, zimą rozgrzewają, a przez cały rok są doskonałą propozycją na przystawkę. Nie byłoby tych wspaniałych smakó
Jedz awokado: na zdrowie!
Twoje zdrowie w dużej mierze zależy od Ciebie i od tego co jesz. Ważne jest, aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych: białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Te ostatnie dzielą się jednak na dobre i złe. Te dobre, pochodzenia naturalnego, są zdecydowanie lepiej przyswaj
Pij soki z myślą o Twoim zdrowiu
Aby zachować długie zdrowie, piękną sylwetkę, dobre samopoczucie, witalność i energię – pij soki. Jednak nie takie z kartonika: dosładzane, z dużą zawartością konserwantów, barwników i słodzików. Soki przygotowuj sama. Ich podstawą niech będą Twoje ulubione warzywa i owoce. Komponuj z nich różne ze